Évtervezés 2022

Évtervezés

Vállalkozóként és magánemberként is tapasztalom, hogy sem én, sem a környezetemben élők nem élik meg igazán a pillanatokat. Egyik célt hajszoljuk a másik után. Nem értékeljük igazán a sikereinket, és nem fordítunk rá kellő időt, hogy feldolgozzuk a fájdalmas pillanatokat. Pedig fontos, hogy időnként megálljunk, és számot vessünk önmagunkkal. Jó alkalmat szolgálhatnak erre az újév első napjai.

YearCompass évtervező füzet

Egy nagyon jó (és ingyenes) eszköz az év lezárására, és az újév megtervezésére a YearCompass évtervező füzet, ami elgondolkoztató önismereti kérdésekkel vezet végig az év legfontosabb történésein és segíti a következő év céljainak meghatározását.

A füzetet pár magyar fiatal találta ki 2012-ben. A közösségi médián megosztott céltervező iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy indulása óta 61 országból, több tucatnyi önkéntes csatlakozott a csapathoz. A tervező 52 nyelven érhető el, és világszerte rengetegen használják céljaik meghatározására.

A füzet innen tölthető le.

A kitöltéséhez érdemes elvonulni, és rászánni pár órát olyankor, amikor senki nem zavar bennünket.

A füzet segít, hogy meghatározzuk melyek azok a területek, amikre leginkább fókuszálnunk kell.

Célok megvalósítása

Célok megvalósítása

Sokan tűznek ki ilyenkor nagy volumenű célokat, amelyek megvalósításába az év végi szabadságolásokat követően nagy lendülettel kezdenek neki. Ugyanakkor mindenkinek ismerősek lehetnek a pár hetes diéták, ki nem használt kondibérletek, be nem fejezett könyvek és tanfolyamok.

Éppen ezért érdemes lehet a Titok című könyvből, vagy Agykontroll tanfolyamokról is ismert céltáblát készíteni.

Ez gyakorlatilag egy olyan tábla, amelyen egy jól látható helyen a célkitűzéseinket szimbolizáló képeket helyezünk el. Ezzel rendszeresen emlékeztetjük magunkat, hogy mik is azok a dolgok, amiket a leginkább fókuszunkban kell tartani.

A megvalósítás legegyszerűbb módja pedig, ha részfeladatokra bontunk egy-egy nagyobb célt.

Érdemes lehet tematikát adni egy-egy hónapnak és így, hónapról hónapra felülvizsgálni merre tartunk, és milyen lépések vezetnek közelebb a vágyott jövőképünkhöz.

Évek óta ezt a módszert alkalmazom, de bevallom még így is előfordul, hogy az év eleji összegzésnél, ugyanazok a célok kerülnek elő újra, mint amit a korábbi évben is meghatároztam. Ennek ellenére, jóval hatékonyabb, mint egy egyszerű szilveszteri fogadalmat.

SMART célok

A marketingesek mindent mérnek, hiszen így tudják leginkább nyomon követni a haladást. Nincs ez másképp egy-egy cél meghatározásával sem.

Egy SMART célnak a következő szempontoknak kell megfelelnie:
– Konkrét (Specific)
– Mérhető (Measurable)
– Elérhető (Achievable)
– Releváns (Relevant)
– Időhöz kötött (Time-based)

Például a szilveszteri pezsgőzéskor lelkesen megfogadott „idén lefogyok” SMART célként meghatározva: 2022. július 1-ig leadok 5 kg-ot.

Szokások kialakítása

Ami még igazán hatékonyan segítheti céljaink elérését, ha azoknak megfelelő szokásokat alakítunk ki a mindennapokban. Kiemelten fontos a megfelelő reggeli, és az esti/ elalvás előtti rutin kialakítása (ezek az időszakok határozzák meg, hogy hogyan indul a napunk, mennyire tudjuk magunkat kipihenni, milyen a közérzetünk, stb.).

Egy szokás kialakítása persze nem egyszerű – könnyű visszacsúszni a megszokott rutin cselekvésmintákba.

Azt mondják egy szokás 30 nap alatt megszilárdítható. Ehhez pedig nemcsak véges mennyiségű akaraterőnket, hanem különböző viselkedéstudományon alapuló „trükköket” is bevethetünk.

Ilyen például, ha egy rossz szokást, egy jó szokással helyettesítünk. Így amikor abba a tevékenységbe kezdenénk, amiről le szeretnénk szokni, akkor helyette automatikusan a megszilárdítani kívánt pozitív cselekvést csináljuk (például a fogyásnál maradva csokoládé helyett valamilyen zöldség/gyümölcs fogyasztása).

Köthetjük az új szokást valamilyen kiváltó ingerhez (trigger) is. Például minden alkalommal, amikor hazaérkezünk megcsinálhatunk 10 fekvőtámaszt.

Aki bővebben szeretne elmélyedni a viselkedéstudomány, és a szokások kialakításának témájában, annak bőséges szakirodalom áll rendelkezésére.

Aki inspirációt keres a megfelelő szokások kialakítására, annak pedig  ajánlom Tim Ferris: Titánok eszköztára című könyvét. A könyvben különböző területeken jeleskedő emberek osztják meg mindennapi szokásaikat az olvasóval.