A jó előadás titka, avagy mitől lesz valaki karizmatikus?

Állítólag egy előadás megtartásának a gondolata a legtöbb nyugati emberben hatalmasabb félelmet szül, mint a halálfélelem. Mégis sokan kénytelenek nyilvános beszédeket és prezentációkat tartani. Hogyan válhat valaki a retorika mesterévé? És mitől lesz karizmatikus egy előadó? Bolya Imre Karizma című könyve 13+1 interjún keresztül próbál választ adni ezekre a kérdésekre.

Nyilvános előadás

A szemet gyönyörködtetően szépre sikerült keményfedeles könyvből, megismerhetjük az élet különböző területein tevékenykedő riportalanyok szakmai életútját. Megtudhatjuk, hogyan válik valaki egyetemi oktatóvá, vlogerré, világbajnok bűvésszé, félelemkutatóvá, TEDx előadóvá vagy éppen stand-upossá. Kiderül, hogy az eladók között is akadnak introvertáltak, és hogy közülük többen több száz szereplést követően is ugyanúgy izgulnak, mint a pályájuk kezdetén. Bepillantást kapunk azokba a praktikákba, amikkel pozitív energiát varázsolhatunk a lámpaláz okozta lüktető adrenalin töltetből.

"A hibák, a bakik, és még adott esetben a bukás is, szükséges része a hosszú távú fejlődésnek.”
Hajnóczy Soma, kétszeres bűvész világbajnok

Tippek a jó előadáshoz

Nincs olyan csodapirula, amitől holnapra magával ragadó előadást tudunk tartani. De a könyv segítségével csipegethetünk olyan elismert eladók bevált praktikáiból, mint például Böjte Csaba, Bedő Imre, Magyarósi Csaba, Al Ghaoui Hesna, Lukoviczki Réka (Robotlány) vagy Szily Nóra.

„Az ember csinálja és csinálja és csinálja, egyszer csak észreveszi, hogy javul, kevésbé fél, nagyobb hatást tud gyakorolni.”
Benkő Vilmos, Üzletember, befektető, coach, a Speak Academy és Toastmasters Hungary megalapítója

Fejlődési szemlélet, alázat és rengeteg gyakorlás

Mint bármilyen más területen, itt is abban rejlik a fejlődés egyik kulcsa, ha iterációs folyamatként tekintünk a nyilvános szereplésre. Minden egyes alkalommal előkészülünk; kutatómunkát végzünk, feltérképezzük a témánkat, szelektáljuk a kigyűjtött anyagokat, tájékozódunk a közönségünkről, belőjük a megfelelő időkeretet, próbálunk, előadunk és levonjuk a következtetéseket a szereplésünkből. Csak azért, mert nem vagyunk született előadók, még nem jelenti azt, hogy kellő rutinnal ne válhatnánk nagyszerű előadóvá.

post it

„…csak az tud jól szűrni, aki többé-kevésbé ismeri az egészet. Szerintem az egyik legnagyobb baja sok nyilvános beszédnek, hogy a szónok valójában enciklopédiát ír. Mindent elmond, amit a témáról tud, vagy ami arról tudható, illetve mindent, amit ő összeszedett… Pedig nem kell tizenöt percben bizonygatni, hogy mindent tudunk.”

dr. Aczél Petra, egyetemi tanár, a retorika szakértője

Fontos, hogy az ember hitelesen tudja átadni az előadás üzenetét. A karizmatikus szereplők sok esetben olyan szinten elköteleződnek egy-egy terület mellett, hogy szinte megszállottan kutatják azt. Szakértővé válnak egy témában és a missziójuknak tekintik, hogy az ezzel kapcsolatos tudásukat minél több embernek átadják. Ez szenvedélyessé, átszellemültté teszi az beszélőt.

„A saját stílus nem egyszerűen csak egy stílus, hanem az, hogy közel vagyok magamhoz. Amikor közel vagyok magamhoz, abból spontán módon létrejön egy stílus, ami pont az én stílusom. De nem azért, mert megtanultam, hanem mert az jön belőlem. Ezt úgy mondja a lélektani szakirodalom, hogy ami kifelé hitelesség, az befelé önazonosság.”

Pál Feri, római katolikus pap, mentálhigiénés előadó

Egy hullámhosszon a közönséggel

De az is lényeges, hogy az elhangzottakkal a nézők kapcsolódni tudjanak. Az igazán jó előadás során a hallgatóság szinte együtt lélegezik a beszélővel, s reagál annak minden rezdülésére. Így lehetséges, hogy bizonyos emberek képesek akár ugyanazt a több tucatjára elismételt előadást is a közönségre szabva egyedi formába önteni.

Épp ezért érdemes az előadás előtt minél több dolgot kideríteni a közönségről (hány évesek lesznek, milyen érdeklődési körrel rendelkeznek, hogyan kapcsolódnak az előadás témájához.

Ezeken kívül, fontosak a nonverbális kommunikációs jelek (gesztusok, mimika, hangsúly, stb.) és a helyes beszédtechnika elsajátítása is.

„Az ember hajlamos elkezdeni csoszogni, amikor beszél – pótcselekvés. És annak az embernek a hatása mindig kisebb, aki csoszogva beszél, mint aki két lábon áll…Ha valaki képes elmondani egy negyedórás beszédet úgy, hogy két lábon áll, akkor rá fog jönni, miről beszélek, mert baromi nehéz. Van egy tízperces monológom A félkegyelmű című darabban, három oldalas monológ és hosszú hónapokig gyakoroltam, mire el tudtam mondani két lábon.”

Vecsei H. Miklós, színész

Karizmát mindenkinek

A könyv  inspiráló, karizmatikus előadók jól bevált módszereibe, nyilvános beszédről alkotott nézőpontjába vezet be. Emellett sokat tapasztalt szakemberek szakmai- és élettörténetét is megismerteti az olvasóval. Így jó szívvel ajánlom azoknak, akik szeretnének valamilyen kapaszkodót kapni azzal kapcsolatban, hogy hogyan  válhatnak jobb előadóvá, és miként induljanak el a retorika rögös útján. Ajánlom azoknak a vállalkozóknak, akiknek a munkájához elengedhetetlen a jó prezentációs készség. Ezenkívül érdemes elolvasni a könyvet azoknak is, akik szeretnek elmélyedni inspiráló személyek életrajzaiban, és szeretnék jobban megismerni a könyvben szereplő interjúalanyokat.

A könyv innen megrendelhető (és praktikus formában hangoskönyvként is elérhető. Azoknak, akik pedig még jobban elmélyednének a témában, érdemes szétnézniük Bolya Imre képzései között is. Itt elsőkézből kaphatnak információt a sikeres előadás legfontosabb tudnivalóiról, és a tanultakat azonnal letesztelhetik a gyakorlatban is. 

A Karizmatikus Előadó Tréningen szerezett személyes tapasztalataimról ebben a bejegyzésben olvashatsz bővebben.