Kis magyar üzleti podcast panoráma

Podcast hallgatás

Pár éve kezdtek begyűrűzni Magyarországra, az utóbbi időben pedig gombaként szaporodnak a szinte minden réstémát lefedő podcast-ek (online elérhető beszélgetős műsorok). Közöttük szép számmal akadnak olyan csatornák, amiket vállalkozóként is érdemes követni, hiszen az üzleti élethez, e-kereskedelemhez vagy marketinghez kapcsoló aktuális témákat ismerhetünk meg belőlük.  Az alábbiakban szemezgetek az általam leghasznosabbnak tartott podcastekből.

Mi a podcast?

A Wikipédia meghatározása alapján a „Podcast” szó az iPod és a broadcast (jelentése: közvetít, sugároz) szavak összeolvadásából keletkezett. A podcasting technológia lehetővé teszi digitális hang-, videó- és más állományok sorozatszerű közzétételét az interneten, úgy, hogy a felhasználók feliratkozhatnak az adott műsor epizódjait tartalmazó csatornákra. Az ilyen technológiával közzétett műsorok neve podcast.

TOP 7 üzleti podcast

A lista elkészítése közben rá kellett jönnöm, hogy valóban rengeteg új podcast indult el az utóbbi időben, így sok olyan műsort találtam, amik potenciálisan érdekesek lehetnek a vállalkozásokhoz kapcsolódóan. A mostani összeállításban azonban csak az általam eddig figyelemmel kísért csatornákból szemezgettem. 

Az összeállítást szubjektív benyomások alapján készítettem, a leghallgatottabb podcastek aktuális toplistája elérhető a podtail oldalán.

1. Biznisz Boyz Podcast

Három fiatal vállalkozó, Mester Tomi, Sándorfy Adrián és Virág Attila enged bepillantást abba, hogy milyen üzleti kihívásokkal szembesülnek vállalkozói útjukon. A beszélgetés-sorozatban a srácok aktuális, valós vállalkozáshoz kapcsolódó ötleteket és kérdéseket járnak körül. A műsorban olyan sikeres vállalkozók is szerepeltek vendégelőadóként, mint például Görög Ádám, Papp Gábor, Mándó Milán, Wolf Gábor vagy Dallos Zoltán. 

A podcast adások ITT elérhetőek.

Bizniszboyzpodcast

2. Mi a Matek!? Podcast

 A Biznisz Boyz podcastból már jól ismert Mester Tomi önálló sorozatában meghívott vendégekkel beszélgetve merül el  a pénzügyekhez és befektetésekhez kapcsolódó témákban. Az ősszel indult (és eddig csupán pár részes) sorozat már most nívós vendéglistát tudhat maga mögött; Sólyomi Dávid (osztalekportfolio.com) részvényekről, Tábori Viktor kriptovalutákról, Kőrösi Bálint megtakarításokról és pénzügyi intelligenciáról vallott nézeteit ismerhettük meg a műsorból. 

A podcast adások ITT elérhetőek.

Miamatekpodcast

3. Végre, hétfő!

A WP Kurzus alapítójaként ismert Nagy Attila, és a vállalkozásukért rajongó beszélgetőtársai abba avatják be a hallgatókat, honnan indultak, hogyan váltak sikeressé a területükön és hogyan jutottak el odáig, hogy a munkához készülődve “Végre, hétfő!” érzéssel rugaszkodnak neki egy újabb munkával teli hétnek.

Az adások ITT elérhetőek.

vegrehetfopodcast

4. Hack és Lángos

A digitalizáció felgyorulásával, és az egyre inkább online térbe kerülő információkkal a céges és magánjellegű adataink védelme is mind inkább előtérbe kerül. A Hack és Lángos című podcast adásaiban ehhez kacsolódóan kibervédelemről, adatbiztonságról, IT biztonságról hallhatunk gondolatokat közérthetően, laikusoknak is élvezhető formában.

Az adások ITT elérhetőek.

HackesLangos

5. Vállalkozás és Pszichológia

Gál Kristóf (Klikkmarketing) és Bíró Bence (fulfilled.hu) podcastjának középpontjában a vállalkozások módszertana és a vállalkozói pszichológia áll. Szó esik projektmenedzsmentről, pénzügyről, befektetésről, coachingról, bizniszről, vállalkozásról, cégvezetésről, önismeretről, pszichológiáról, tudatosságról és még sok minden másról.

A podcast adások ITT elérhetőek.

Vallalkozasespszichologia

6. RE:FACT – Podcast a jövőről

Az adásokban olyan innovatív technológiai újítások, szakmák és elképzelések kerülnek terítékre, melyek a jövőben befolyásolhatják az emberek hétköznapjait mind a magánéletük, mind a munkahelyi boldogulásuk szempontjából. Az eddigi adások során szó volt például kiber védelemről, önvezető autókról, a digitalizációs és a fenntarthatóság kapcsolatáról,  3D nyomtatásról és még sok minden másról.

A podcast adások ITT elérhetőek.

refactpodcast

7. Onlife Menedzsment Podcast

Ungvári Péter és Berze Márton az eredményes menedzserré válás útján egyengetik hallgatóikat. Olyan témákat járnak körül az adásaikban, mint akommunikáció, projektmenedzsment, szervezeti hatékonyság, időbeosztás vagy konfliktuskezelés.

A podcast adások ITT elérhetőek.

Onlifepodcast